Scroll Top
Waarom je dak isoleren? nd-dakwerken

Nieuwe dakisolatienorm verplicht iedereen zijn dak te isoleren

De Belgische overheid streeft ernaar dat alle daken van eigendomswoningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, geïsoleerd zijn tegen 2020. Het komt erop neer dat je dak verplicht geïsoleerd moet zijn, waarbij de R-waarde (een waarde om te weten hoe goed iets isoleert) voor je dakisolatie minimum 0,75m2 K/W moet zijn.

Waarom je dak isoleren?

Voor wie zijn zolder alleen als opslagruimte gebruikt, lijkt het misschien vrij nutteloos om je dak te isoleren. Toch is het belangrijk dat je je zolder goed isoleert: warmte stijgt, en een niet geïsoleerd dak is een van de grootste bronnen van warmteverlies in huis. Een geïsoleerd dak heeft dan ook een effect op je hele woning, die een stuk warmer zal zijn, waardoor je bespaart op je energiefactuur.

Verplicht je dak isoleren

Sinds begin dit jaar moeten daken van alle zelfstandige woningen (studio’s, eengezinswoningen en appartementen) dus verplicht geïsoleerd worden. Wie zijn dak nog niet geïsoleerd heeft, krijgt vijf jaar de tijd om daar iets aan te doen.

Is je dak nog niet geïsoleerd, dan krijg je een aantal strafpunten en een aanmaning. Daarna krijg je nog tot 2020 de tijd om je dak te laten isoleren. Wie niet in orde is voor 1 januari 2020, kan extra strafpunten krijgen, wat kan leiden tot het ongeschikt verklaren van je woning door de burgemeester. Je wordt dan niet uit je woning gezet, maar je zal wel een heffing moeten betalen.